Tiedot 0

Hoitoalan historia

On selvää, että hoitotyötä on tehty jossain muodossa yhtä pitkään kuin ihminen on ollut olemassa. Mutta noin 2500 vuotta sitten Kreikassa eli mies nimeltään Hippokrates. Häntä pidetään lääketieteen isänä. Pohjoismaissa hoitotyön historia ei kuitenkaan ulotu näin pitkälle. Terveydenhuoltoon alettiin keskittyä Ruotsin luostareissa 1000-luvlla. Niissä nunnat ja munkit huolehtivat sairaista ja vanhuksista. Hoitoala mullistui 1700-luvulla valistuksen aikana, joka edisti tiedemaailman mukana myös lääketiedettä. Silloin Ruotsista tuli yksi maailman huippumaista sairaanhoidossa. 1800-luvulla koettiin toinen kehityskausi, kun rokotukset alkoivat ja hygieniaan alettiin kiinnittää huomiota. Aivan ensimmäinen sairaanhoitajakoulu perustettiin vuonna 1860 Lontoossa. Kiitos hoitotyön nousujohteisen historian, meillä on nyt paljon tietoa lääketieteestä ja terveydenhuollosta sekä kyky kehittää terveydenhuoltojärjestelmää jatkuvasti.

Hoiva-avustaja

Hoiva-avustaja työskentelee vanhustenhoidossa, kotihoidossa tai palvelutalossa. Hoiva-avustajana toimimiseen riittää esimerkiksi aikuiskoulutuksena suoritettu koulutus. Jos haluat työskennellä hoiva-avustajana, se onnistuu myös esimerkiksi työvoimakoulutuksen kautta. Myös lähihoitajaksi opiskelevat voivat työskennellä hoiva-avustajina.

Lähihoitaja

Lähihoitajat toimivat usein vanhainkodeissa tai kotihoidossa, mutta suuntautumisvaihtoehdosta riippuen lähihoitaja voi työllistyä myös esimerkiksi sairaalaan tai asiakaspalvelutehtäviin. Lähihoitajat tekevät nimensä mukaisesti työtä potilaita lähimpänä ja ovat vastuussa näiden hyvinvoinnista. Lähihoitajat työskentelevät yhteistyössä sairaanhoitajien kanssa ja voivat ottaa näytteitä, tehdä mittauksia ja osallistua lääkehoitoon. Lähihoitaja on suojattu ammattinimike. Lähihoitaja on suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua sairaanhoitoon ja huolenpitoon.

Sairaanhoitaja

Sairaanhoitaja on yksi niistä, jotka työskentelevät potilaiden lähellä ja varmistavat, että he saavat parasta mahdollista hoitoa. Voidaksesi työskennellä sairaanhoitajana, sinun tulee suorittaa ammattikorkeakoulututkinto. Sairaanhoitaja voi työskennellä monessa erilaisessa työympäristössä. Sairaanhoitajia näkee usein esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja kuntoutuslaitoksissa. Sairaanhoitaja on vastuussa potilaan hoidosta. Juuri sairaanhoitaja varmistaa, että potilas saa juuri sitä hoitoa, jota hän tarvitsee. Ei pidä unohtaa, että sairaanhoitaja on vastuussa myös lääkkeiden jakelusta potilaille.

Röntgenhoitaja

Röntgenhoitajana työskentelemiseen ei riitä pelkkä hoitoalan koulutus. Röntgenhoitaja on laillistettu ammattinimike, johon vaaditaan oma ammattikorkeakoulututkintonsa. Röntgenhoitajat työskentelevät itsenäisesti ja tekevät potilaille sekä tutkimuksia että arviointeja. Röntgenhoitaja tuo potilailleen turvallisuuden tunnetta selittämällä kuinka röntgenkuvat otetaaan. Röntgenhoitajien työmarkkinat ovat laajat sekä Suomessa että kansainvälisesti. Röntgenhoitaja voi työskennellä sekä yleisillä että erikoisosastoilla sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, mutta myös yksityisillä klinikoilla.

Kätilö

Kätilö on yksi hoitoalan tärkeimmistä ammateista. Kätilö on erikoistunut hoitamaan äitejä ja synnytyksiä. Kätilö voi myös vastata ehkäisyä ja aborttia koskeviin kysymyksiin. Kätilö on laillistettu ammattihenkilö ja kätilönä toimimiseen vaaditaan ammattikorkeakoulututkinto. Kätilön tutkinnon suorittaneet saavat myös sairaanhoitajan ammatinharjoittamisoikeuden.

Lääkäri

Lääkärinä toimimiseen vaaditaan yliopistotutkinto. Lääketieteen lisensiaatin (LL) tutkinto on lääkärin perustutkinto. Peruskoulutuksen jälkeen lääkärit laillistetaan, mutta heidän on suoritettava kolmevuotinen perusterveydenhuollon lisäkoulutus. Tämän jälkeen he voivat toimia itsenäisesti yleislääkäreinä. Tämän jälkeen voidaan suorittaa erikoislääkärin tutkinto. Tutkinnon suorittaminen kestää vähintään viisi vuotta. Erikoistumisaloja on lähes viisikymmentä. Erikoislääkäri voi toimita esimerkiksi kirurgina, kardiologina, yleislääkärinä tai päivystyksessä.

Fysioterapeutti

Fysioterapeutin tehtävänä on arvioida ja ehkäistä terveysongelmia. Fysioterapeutti arvioi itsenäisesti potilaan kuntoa ja siihen vaikuttavia sairauksia. Fysioterapeutilla on tärkeä rooli terveyden ja elintapojen muutoksissa. Yleensä fysioterapeutit työskentelevät suurten yritysten palveluksessa tai julkisella puolella. Työmahdollisuudet ovat laajat ja fysioterapeutti voikin työskennellä myös itsenäisenä yrittäjänä.

Hoidon työkalut

Kaikki terveydenhuollon työntekijät tarvitsevat työkaluja tai muita laitteita voidakseen suorittaa työnsä. Esimerkkejä siitä, mitä laitteita eri ammateissa käytetään täältä.
Sairaanhoitajan perusvarustukseen kuuluu hoitajankello, jota voidaan kutsua myös hoitokelloksi. Sen lisäksi käytössä on usein stetoskooppi. Stetoskooppi voi olla joko neutraali tai värillinen. Stetoskoopilla kuunnellaan potilaan keuhkoja ja sydäntä. On olemassa sekä halpoja että kalliita stetoskooppeja. Kaikissa niissä on kuitenkin melko yksinkertainen rakenne. Työpaidan taskussa kulkee kynälamppu. Kynätasku suojaa kyniä, jotta ne eivät vuoda mustetta vaatteisiin. Sekä kynätasku että hoitajankello ja stetoskooppi voivat olla värillisiä ja persoonallisia. Lisäksi hoitajalla on kätevä olla henkilökortinpidike ja ehkä myös verenpainemittari. Nämä, kuten hoitajankellokin, voivat olla sävy sävyyn. Nykyään on tullut yleiseksi käyttää tukisukkia työssä. Nämä sukat ovat yleensä värikkäitä tai jopa raidallisia. Tukisukat suojaavat jalkojen turvotukselta, etenkin niitä, jotka kävelevät paljon. Tukisukat ovat usein puuvillaisia, mutta myös nailontukisukkia on olemassa. Lääkäri käyttää miltei samoja työkaluja kuin sairaanhoitaja. Lääkäreillä on myös usein hoitokello, jota kutsutaan myös hoitajankelloksi. Ja aivan kuten hoitajalla, lääkärilläkin on stetoskooppi, kynätasku, henkilökortinpidike ja verenpainemittari. Eivätkä vain lääkärit ja sairaanhoitajat käytä näitä laitteita. Myös kätilöt, röntgenhoitajat, hoiva-avustajat, henkilökohtaiset avustajat, lähihoitajat, fysioterapeutit jne. voivat käyttää ainakin joitakin näistä tuotteista. Jokainen voi valita itse mitä hoitotuotteita haluaa käyttää.

Tukisukat - Lue täältä lisää kompressiosukista

Haluatko tietää enemmän tukisukista? Klikkaa ylläolevaa linkkiä.

ROOSA NAUHA - KLIKKAA TÄTÄ JA LUE LISÄÄ RINTASYÖVÄN VASTAISESTA TYÖSTÄ

Roosa nauha -kampanjan tukeminen on Color4carelle luonnollinen valinta. Suuri osa asiakkaistamme kohtaa jossakin vaiheessa syövän, joko henkilökohtaisesti tai työnsä kautta , ja kannamme ylpeinä vaaleanpunaista väriä. Lue tästä lisätietoja miten Color4care osallistui Roosa nauha -kampanjan vuonna 2014 .